Blogs

KOM ALLES TE WETEN OVER WHEY PROTEIN

KOM ALLES TE WETEN OVER WHEY PROTEIN

De complete gids voor whey protein

Een van de meest gekochte supplementen van tegenwoordig is whey protein. Waarom? Omdat het wordt gebruikt om te helpen herstellen van intensieve trainingssessies en het de groei van mager spierweefsel ondersteunt.

Helaas begrijpen niet veel mensen, afgezien van deze twee belangrijke punten, de volledige voordelen van whey protein, de reden waarom het een sterk aanbevolen supplement is en de verschillende soorten whey protein die beschikbaar zijn.

In deze complete gids over whey protein zullen we alles over dit ongelooflijke supplement onthullen, zodat je beter begrijpt waarom je whey protein zou moeten gebruiken.

Wat is whey protein?

Whey-eiwit is eigenlijk een bijproduct van de productie van kaas. Bij het produceren van kaas wordt een vloeibaar deel gevormd dat whey wordt genoemd en vervolgens een dikker deel dat wrongel wordt genoemd. Hoe schokkend het ook mag lijken, voordat whey-eiwit als heilzaam werd beschouwd, gooiden kaasmakers het weg. Tegenwoordig is het echter een van de bestverkochte supplementen op de markt.

De whey-vloeistof wordt uit de kaasproductie gehaald en gepasteuriseerd en gedroogd tot poedervorm. Wat je overhoudt is een afgewerkt product genaamd whey protein poeder dat wordt gebruikt in producten zoals eiwitpoeders, eiwit-RTD's en eiwitrepen.

Welke soorten whey protein zijn er?

“Whey protein” wordt vaak losjes gebruikt. Er zijn een paar verschillende soorten whey proteïne die allemaal verschillende eigenschappen en kwaliteit hebben. Of ze allemaal werken om aan jouw behoeften te voldoen? Waarschijnlijk wel!

Hieronder beschrijven we drie bronnen van whey-eiwit die we allemaal zouden moeten kennen. Ook leggen we je uit hoe ze van elkaar verschillen.

Whey proteïne concentraat

De eerste van de whey protein bronnen is de meest gebruikte: whey protein concentraat (WPC). Whey protein concentraat wordt in bijna alle gemengde eiwitpoeders aangetroffen en is een eenvoudige, maar goedkope vorm van eiwit.

WPC is een redelijk snel verteerbare en complete eiwitbron, maar het zit ergens in het midden van deze lijst met betrekking tot hoe snel het wordt verteerd en opgenomen. Whey protein concentraat wordt over het algemeen binnen 30 minuten na consumptie verteerd.

Hoewel het niet de hoogste kwaliteit whey protein bevat van de eiwitbronnen op deze lijst, is whey protein concentraat een geweldig product om te gebruiken als je net begint met krachttraining of als je een beperkt budget hebt.

Omdat whey-eiwitconcentraat niet van de hoogste kwaliteit is, kunnen sommige gebruikers een licht opgeblazen gevoel en gas ervaren omdat hun lichaam de lactose in deze specifieke eiwitbron niet gemakkelijk kan verteren.

Als je een gemengd eiwitsupplement wilt om aan je eiwitbehoeften te voldoen, kijk dan eens naar Evogen Nutrition Evofusion. Dit product smaakt niet alleen geweldig, maar biedt je ook een hoogwaardige, duurzame eiwitmatrix.

Whey eiwit isolaat

Als je specifiek zou kijken naar de verteerbaarheid van verschillende eiwitbronnen, dan zou whey protein isolaat (WPI) een stap verder zijn dan whey protein concentraat. WPI is niet alleen een eiwit van hogere kwaliteit, maar het verteert ook beter en sneller dan WPC.

Gebruikers hebben ontdekt dat de spijsverteringsproblemen die gewoonlijk worden geassocieerd met whey-eiwitconcentraat niet aanwezig zijn bij het gebruik van een whey protein isolaat. Dit is meestal te danken aan de vermindering van lactose in de eiwitbron (mensen die gevoelig zijn voor lactose kunnen merken dat ze beter in staat zijn om whey protein isolaat te gebruiken).

Whey protein isolaat bevat veel aminozuren terwijl het extreem weinig koolhydraten, suikers en vet bevat. Vooral het aminozuur Leucine, dat uiterst belangrijk is voor het opbouwen van magere spiermassa is veel in Whey protein isolaat aanwezig.

Als je op zoek bent naar een hoogwaardig whey protein isolaat dat geweldig smaakt, kijk dan eens naar Evogen Nutrition IsoJect . Dit zuivere whey isolaat is verkrijgbaar in meer dan 7 heerlijke smaken.

Gehydrolyseerde whey-protein

Van alle whey protein bronnen die er op de markt zijn, is whey protein hydrolysaat (WPH) de duurste, maar ook de whey protein bron van de hoogste kwaliteit. Whey protein hydrolysaat is het snelst verteerbare eiwit op deze lijst.

Whey protein hydrolysaat biedt zeer goed opneembare peptiden, die een positief anabool effect kunnen hebben om spiergroei potentieel te helpen verbeteren. WPH is sterk geconcentreerd en is het gemakkelijkst af te breken en op te nemen door het lichaam.

Hoewel het enigszins ongebruikelijk is om een puur whey-protein hydrolysaatpoeder te vinden, zul je WPH vaker wel dan niet aantreffen als onderdeel van een gemengd eiwitpoeder dat meerdere eiwitbronnen bevat.

Wat zijn de voordelen van whey protein?

Whey protein biedt verschillende voordelen. We vertellen je hieronder graag over de veelzijdigheid en mogelijkheden van whey protein supplementen.

 1. BOUW SPIEREN OP
  Een van de belangrijkste redenen om een whey-eiwit te gebruiken is het opbouwen van spieren. Studies hebben aangetoond dat je meer spiermassa kunt krijgen door eiwitsupplementen te gebruiken. Eiwit is de bouwsteen van spieren en daarom kun je een verbeterde spiergroei zien wanneer je je eiwitinname verhoogt door het gebruik van bijvoorbeeld whey-eiwit. 2 gram whey-eiwit per kg lichaamsgewicht is optimaal.
 2. VOORKOM SPIERVERLIES
  Een zorg die veel mensen hebben is spierverlies. Het kost bloed, zweet en tranen om kwaliteitsspieren op te bouwen - het laatste wat je wilt is je winst verliezen. Je kunt een verlies van spiermassa ondervinden als gevolg van een blessure, gebrek aan activiteit of zelfs als gevolg van een calorietekort bij het proberen lichaamsvet te verbranden. Over het algemeen blijkt dat het gebruik van whey-eiwit spierverlies helpt voorkomen.
 3. VERBETER HERSTEL
  Het vermogen om te herstellen kan het verschil betekenen tussen het behalen van de gewenste resultaten of je doel niet bereiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat aminozuren die worden afgebroken, zoals whey-eiwit, het herstel na de training kunnen helpen verbeteren. Door het herstelproces te versnellen, kun je niet alleen meer vetvrije massa ervaren, maar kun je ook weer de sportschool in en harder blijven trainen omdat je spieren volledig zijn hersteld.
 4. VERHOOG KRACHT
  Naast het helpen bij het opbouwen van spieren, is aangetoond dat het gebruik van eiwitsupplementen de spierkracht verhoogt. Het vermogen om spieren en kracht op te bouwen is nooit een slechte zaak en zou iets moeten zijn waar iedereen naar streeft, vooral naarmate we ouder worden.
 5. ZORG VOOR GEZONDHEID
  Een goede gezondheid is voor iedereen van levensbelang. Er zijn verschillende factoren om in de gaten te houden en te overwegen als het gaat om het behoud van de gezondheid en hoe eiwitten een rol spelen. Door je eiwitinname te verhogen, kun je het risico op osteoporose verlagen en de gezondheid van je botten behouden naarmate je ouder wordt. Bovendien bleek uit één onderzoek dat een eiwitrijk dieet de bloeddruk kan verlagen, evenals de triglyceriden en het LDL-cholesterol .
 6. VERHOOG DE IMMUNITEIT
  Je immuunsysteem is wat je helpt vrij te blijven van ziekten en kwalen. Om je weerstand te verhogen, is gebleken dat whey-eiwit het glutathiongehalte kan verhogen. Glutathion is de krachtigste antioxidant van je lichaam die vrije radicalen opspoort en vernietigt en oxidatie helpt voorkomen die ervoor kan zorgen dat cellen worden vernietigd of muteren - waardoor uiteindelijk ziektes en ziekten binnensluipen.
 7. VERBETER VETVERBRANDING
  Als het gaat om gewichtsverlies en het effectief verbranden van lichaamsvet, kan whey-eiwit een cruciale rol spelen. Een voordeel van het gebruik van whey-eiwit is dat het de verzadiging kan stimuleren en je de hele dag een vol gevoel kan geven. Dit kan voorkomen dat je te veel eet of gaat snacken en het zorgt ervoor dat je eetlust vermindert. Dan is er nog zoiets als het thermische effect van voedsel. Dit betekent in feite hoeveel energie er nodig is om de macronutriënt af te breken en te gebruiken. Eiwit heeft een veel hoger thermisch effect dan koolhydraten en vet. Daarom kan het gebruik van whey-eiwit helpen de stofwisseling te verhogen en je in staat stellen om elke dag meer calorieën te verbranden.

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, zijn je behoeften iets anders dan die van mensen die een zittend leven leiden. Aangezien je dit artikel leest, nemen we aan dat je fysiek actief bent en een soort van krachttraining doet.

Om goed te herstellen en je lichaam te helpen bij de wederopbouw en het herstel van afgebroken spiervezels van weerstandstraining, moet je ergens tussen de aanbevolen inname van 1,4-2,0 g eiwit per kg lichaamsgewicht zitten. Als je bijvoorbeeld 100 kg weegt, wil je ergens tussen de 140 en 200 g eiwit per dag binnenkrijgen.

Wanneer is de beste tijd om whey-eiwitsupplementen te gebruiken?

Allereerst mag een whey-eiwitsupplement nooit worden gebruikt om echte maaltijden te vervangen. Als je echter merkt dat je moeite hebt om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, kan een whey-eiwitsupplement ongelooflijk nuttig zijn.

Dus, wanneer is de beste tijd om whey-eiwitsupplementen te gebruiken? Het is eenvoudig - wanneer je je eiwitinname moet verhogen.

Je kunt een whey-eiwitsupplement gebruiken bij je ontbijt, tussen de maaltijden door voor extra eiwitten en om verzadigd te blijven, als pre-workout of post-workout, en zelfs voor het slapengaan als dat nodig is.

Het korte antwoord is … Altijd.

Opgemerkt moet worden dat velen ervan uitgaan dat je direct na je training eiwitten moet consumeren om het herstelproces op gang te brengen tijdens je "anabole venster" van kansen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n venster veel langer is dan de 45 minuten die we in de loop der jaren allemaal zijn gaan geloven. Zolang je binnen 24 uur na je training eiwitten binnenkrijgt, kun je de herstelvoordelen behalen.

Heb je een mass gainer nodig of kun je whey gebruiken?

In een poging om een enorme omvang aan te nemen, wenden velen zich tot massa-gainers. Als je naar mass gainers kijkt, moet je heel specifiek zijn over wat je gebruikt. Helaas zitten veel mass gainers boordevol suikers, koolhydraten en vet om de totale calorieën te verhogen. Dit is eigenlijk contraproductief. Hoewel je je calorieën wilt verhogen om je gewicht te vergroten, kan het gebruik van suikers, veel koolhydraten en vet ervoor zorgen dat je daarbij lichaamsvet aanmaakt. Het doel zou moeten zijn om de vettoename tijdens het bulken tot een minimum te beperken, zodat je geen eindeloze uren aan cardio hoeft te doen om de vetmassa die je opdoet te verbranden.

Evogen Nutrition Super Huge is een ideale massa-gainer om aan je behoeften te voldoen, omdat het bestaat uit hoogwaardige ingrediënten in plaats van een hoop rotzooi in het profiel te gooien om de calorieën torenhoog te sturen.

Veel mensen geven er echter de voorkeur aan om hun eigen gainer te maken door whey-eiwit te gebruiken en deze in een blender te gooien met zaken als bevroren fruit (zoals bosbessen, bananen, aardbeien en frambozen), haver, yoghurt, natuurlijke pindakaas, ijsblokjes, en meer om aan hun behoeften en smaak te voldoen. Het leuke van het maken van je eigen mass gainer met whey eiwit is dat je meer controle hebt over je macro's en profiel dan met een kant-en-klaar mass gainer supplement.

Zal een hoge eiwitinname de nieren beschadigen?

De media zijn geweldig in het overnemen van een verhaal en het volgen van hun eigen theorie, waarbij ze belangrijke details weglaten om in een bepaald verhaal te passen. Om de een of andere reden hebben ze bodybuilders in hun vizier. Maar de waarheid is dat, tenzij je een gezondheidskwaal of aandoening hebt waardoor je lichaam eiwitten niet gemakkelijk kan afbreken (of als je al nierschade hebt), je prima een whey-eiwitsupplement kan consumeren.

In plaats van een verhaal te verkondigen dat geen wetenschappelijke onderbouwing heeft, zouden we allemaal moeten vertrouwen op de echte wetenschappelijke onderzoeken die er over dit onderwerp zijn. Feit is dat er onderzoeken zijn uitgevoerd die aantonen dat het consumeren van wei-eiwit geen effect heeft op de nierfunctie, leverfunctie of bloedlipiden.

In een andere studie wordt gesteld dat er "geen duidelijke niergerelateerde contra-indicaties zijn voor eiwitrijke diëten bij personen met een gezonde nierfunctie."

Ondanks wat je misschien op het nieuws hoort, vormt het consumeren van whey-eiwit geen bedreiging voor de gezondheid van de nieren, zolang je geen bestaande gezondheidstoestand hebt. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds een goed idee om met je arts of diëtist te praten (ongeacht of je gezond bent of een bepaalde gezondheidstoestand hebt) voordat je supplementen aan je voedingsschema toevoegt.

FAQ:

Kan whey-eiwit helpen bij het verliezen van lichaamsvet?

Ja, whey-eiwit kan helpen bij het verliezen van lichaamsvet door het stimuleren van verzadiging, het verhogen van de stofwisseling en het bevorderen van een hoger thermisch effect van voedsel, wat kan leiden tot een verhoogde vetverbranding.

Kan ik whey-eiwit gebruiken als ik lactose-intolerant ben?

Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak whey-eiwit isolaat gebruiken, omdat het minder lactose bevat dan concentraat. Er zijn ook lactosevrije en veganistische eiwitpoeders beschikbaar voor mensen met speciale dieetbehoeften.

Heb ik een mass gainer nodig of kan ik gewoon whey-eiwit gebruiken?

Dit hangt af van je individuele doelen en behoeften. Mass gainers kunnen handig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende calorieën binnen te krijgen om spiermassa op te bouwen, maar het is belangrijk om te kiezen voor een product met hoogwaardige ingrediënten en niet te veel toegevoegde suikers en vetten.

Volgende lezen

FST7 Tip: Krijg grote armen met triceps-extensions.